[ { "tekst" : "
2013

Inhuldiging Koning Willem-Alexander

 
2013 De koning brengt in november samen met koningin Máxima een kennismakingsbezoek aan alle eilanden. De zes Antillen en Nederland moeten volgens Willem-Alexander voortaan samenwerken op basis van ‘gelijkwaardigheid, schouder aan schouder’.
 
De koning bevestigt de banden tussen de koninkrijksdelen en het bezoek draagt bij aan de populariteit van het koningspaar op de eilanden.

Bezoek koninklijk paar aan Sint Maarten

Bezoek Koninklijk paar aan Aruba

2013 Het begin van de viering van 200 jaar Koninkrijk wordt op zaterdag 30 november gemarkeerd met een officiële bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. Op het strand van Scheveningen wordt de landing van Willem Frederik in 1813 nagespeeld, dan precies 200 jaar geleden. Die avond is er een Koninkrijksconcert. Dat “bestaat al sinds 2005 en heeft als doel de verbondenheid te laten zien tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk”, zegt voorzitter Ank Bijleveld-Schouten van
 

Acteur Huub Stapel speelt landing prins Willem Frederik

het Nationaal Comité dat de 200 jaar viering coördineert. Het Comité organiseert zes nationale evenementen. In mei 2014 wordt op Sint Maarten als ‘Caribisch’ evenement het Koninkrijksjeugdparlement gehouden. Vijftig jongeren uit het hele Koninkrijk gaan daar in debat over wat er goed gaat in het Koninkrijk, wat beter kan, en hoe het Koninkrijk er in de toekomst uit moet zien.
 
De viering van 200 jaar Koninkrijk is in september 2015 in Amsterdam afgesloten.
 
 

Optreden Levi Silvanie tijdens Koninkrijksconcert

 
" } ]